PotatoEurope 2017 Innovation Award en de genomineerden zijn…

De aardappelsector kan een rol spelen in het voeden van de groeiende wereldbevolking. Hiervoor zijn innovaties nodig die zorgen voor toekomstgerichte oplossingen voor de gehele keten. De Innovatie award van PotatoEurope 2017, die op 13 en 14 september gehouden wordt, brengt deze innovaties aan het licht. Diverse bedrijven uit de sector hebben ruim voorafgaande aan de beurs de kans gekregen om hun noviteiten in te zenden naar de organisatie van de vakbeurs. De in totaal 26 aanmeldingen zijn beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit NAO-directeur Dick Hylkema, Aardappellector Peter Kooman en Aardappelwereld Magazine hoofdredacteur Jaap Delleman.  Hieruit zijn de vijf kandidaten geselecteerd voor de finale uitslag. 

Genomineerden

De genomineerden die voor de Innovation Award in aanmerking komen zijn BASF met 1,4SIGHT, JASA met 2-in-1Pack, Weststrate met MagGrow, Solentum met Solgrader en Tolsma Grisnich met 5M kabelsensor. De inzendingen zijn door de vakkundige jury beoordeeld op de criteria innovatie, marktpotentieel, inventiviteit en duurzaamheid. Nu is het aan het publiek om te bepalen wie van de vijf genomineerden uiteindelijk als winnaar uit de bus rolt. Zij kunnen vanaf heden tot en met 10 september hun voorkeur via de website http://potatoeurope.nl/innovation-award/ melden. De uitreiking is op 13 september tussen 09.15 en 10.00 uur in de conferentieruimte op de beurs. Iedereen is hierbij welkom!

 

BASF met 1,4SIGHT

De kiemrustverlenger 1,4SIGHT is sinds de zomer van 2015 toegelaten in Nederland voor consumptieaardappelen. In de kiemremmer zit de actieve stof 1,4 dimethylnaphtalene. Het is een niet-geformuleerd product met tot 100 procent puur actieve stof. Deze stof komt van nature voor in aardappelen en is daarin verantwoordelijk voor de kiemrust. Hiermee zijn aardappelen het gehele seizoen kiemvrij te bewaren. Het middel verlengt de natuurlijke kiemrust en de kwaliteit van de aardappel blijft op niveau. Dit vertaald zich uiteindelijk in een betere schilkwaliteit, minder drukplekken en minder bewaarverlies. De mogelijkheid om bij hogere temperaturen tafelaardappelen te bewaren kan een besparing aan energiekosten opleveren.

 

Juryoordeel: 1,4SIGHT is een totale nieuwe actieve stof, echt innovatief, laat geen residu na en kan een grote impact op de markt veroorzaken. Het betreft tevens een nieuwe manier van denken om kiemen natuurlijk onder controle te houden, in dit geval met hormonen.

 

JASA met 2-in-1 Pack

JASA heeft, gelet op de veranderingen in verpakkingsbehoefte van aardappelen en groenten, een verpakkingsmachine ontwikkeld die twee soorten verpakkingen tegelijk kan vullen. Als het om aardappelen gaat verdwijnen inmiddels allerlei producten in de zak. Van geschilde aardappelen tot partjes, schijven, blokjes, frites en niet te vergeten chips. Nu willen verpakkers tegenwoordig soms meer dan alleen het basisproduct aanbieden. Graag voegen ze daar nog zaken als sauzen, dressings, tafelgerei, gadgets en/of bereidingswijze aan toe. Dit kan nu allemaal te gelijk met één machine zoals ontwikkeld door JASA.

 

Juryoordeel: JASA speelt met de nieuwe verpakkingstechniek creatief in op een behoefte in de aardappelmarkt. De trend volgend van gemak, koelvers en convenience. Toepassing is mogelijk vanuit alle disciplines in de aardappelindustrie. Kortom een echt nieuwe manier om aardappelen beter te kunnen vermarkten.

 

Gebr. Weststrate met MagGrow

Het MagGrow gewasspruitsysteem bestaat uit een drietal verschillende, elkaar versterkende magneten, welke respectievelijk op de spuit en de spuitarmen gemonteerd worden. Het heeft geen bewegende delen en is gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Alle onderdelen zijn getest tot een druk van 10 bar. Het systeem heeft geen stroomvoorziening nodig. Deze innovatieve techniek zorgt, vergeleken met conventionele systemen, voor een betere bedekking, hechting, effectievere bespuiting en een driftreductie van meer dan 80 procent. 

Het systeem kan gemonteerd worden op zowel bestaande als nieuwe veldspuiten. De grote voordelen van deze technologie zijn een verhoogde winstgevendheid, productiviteit enverbeterende prestaties ten opzicht van het milieu.

 

Juryoordeel: Een zowel simpel ogende alsook doeltreffende techniek, in de categorie: waarom zijn we hier niet eerder op gekomen? Deze andere manier van denken past in de duurzaamheidsgedachte. De techniek reduceert drift, dus minder verspilling van middel, efficiëntere werking en daarmee besparen ook voor de portemonnee van de gebruiker. Is op diverse bestaande machines te monteren en daarmee en maakt daarmee een snelle penetratie in de markt mogelijk.

 

Solentum met Solgrader

Veel akkerbouwers gebruiken meerdere groeimodellen om inzicht te krijgen in de verschillende groeifases van de aardappelen op hun akkers. Het merendeel van deze modellen vereist complexe berekeningen en vooral veel tijd. Solentum heeft nu een gemakkelijke en snelle oplossing voor het vastleggen van de groeifases beschikbaar. Tijdens een proefrooiing kan de teler met de smartphone in het veld een foto van de opgerooide aardappelen maken.  De Solgrader applicatie analyseert en berekent vervolgens automatisch de afmeting van de knollen evenals de verwacht opbrengst van het veld in de huidige groeifase.

 

Juryoordeel: De Solgrader is een snelle en gemakkelijke methode om de opbrengst van een veld aardappelen te meten door middel van beeldverwerking. Het biedt telers een hoog gebruiksgemak en is eveneens innovatief.

 

Tolsma Grisnich met 5M Kabelsensor

Tolsma Grisnich heeft een 5 meter lange temperatuursensorkabel ontwikkeld die door de hele aardappelhoop heen op verschillende hoogtes de producttemperatuur meet. Het doel van deze innovatieve productvoeler is om temperatuurverschillen nauwkeuriger te meten en op te volgen. Hierdoor is de producttemperatuur tijdens het bewaarseizoen veel beter in de hand te houden, zeker in samenwerking met de klimaatcomputer. Uiteindelijke is hiermee een kwalitatief beter eindproduct af te leveren met minder bewaarverliezen. De 5M kabelsensor draagt tevens bij aan een lager energieverbruik doordat kachels en ventilatoren minder draaiuren maken. De  kabel is tijdens het inschuren van de aardappelen gemakkelijk uit te rollen.

 

Juryoordeel: Deze temperatuursensor/productvoeler voor bulkbewaring verhoogt het gebruiksgemak. Het is een mooie vooruitstrevende oplossing in de bewaartechniek, praktisch in gebruik. Tevens is het een eenvoudige toepassing met de potentie om bewaarverliezen te verkleinen.