Opwarmertje voor de Potato Europe: MagGrow

Komende weken spreekt Akkerbouw Actueel met een aantal bedrijven die door de organisatie van de Potato Europe 2017 genomineerd zijn voor ‘meest innovatief product’. Deze week geven we het woord aan Ko Smalheer van landbouwmechanisatiebedrijf Weststrate. Smalheer vertelt over nut en noodzaak van het driftreducerende spuitsysteem MagGrow. 

Drift beperken bij een druk waarmee je fatsoenlijk kunt spuiten, dat is het belangrijkste kenmerk van MagGrow. Het systeem is gebaseerd op het uitgangspunt dat magnetische velden - onder de juiste stroom- en vloeistofcondities - invloed kunnen hebben op de fysische eigenschappen van spuitvloeistoffen en bijbehorende spuitdruppels. Het effect is een betere bedekking en hechting van de spuitvloeistof op het gewas. “Het systeem is door de WUR getest en is nu onderdeel van de nieuwe driftreductieklasse”, vertelt Smalheer trots.

Drift- en drukregistratie

Hoewel hij daar zelf natuurlijk geen inzicht in heeft, denkt hij dat de MagGrow genomineerd is omdat het een oplossing biedt voor de aanstaande regelgeving rondom drift- en drukregistratie. “Dat gaat ervoor zorgen dat we onze gangbare dop- en spuitsystemen moeten aanpassen. Dit nieuwe systeem gaat in drie trappen door een magnetisch veld voor een hoge werking van positief en negatief geladen vloeistof. Daardoor trekt het elkaar beter aan, wat zorgt voor minder drift en een betere bedekking.”

Maximale driftreductie 

Op de Universiteit van Wageningen is de toepassing uitvoerig getest. In de nieuwe TCT-lijst staat vermeld dat bij 75 procent driftarm het systeem is goedgekeurd mits er een vijftig procent driftreducerende dop onder zit. Het Grow-systeem is 90 procent driftarm als er een 75 procent driftarme dop op zit, bij gebruik van een 90 procent driftarme dop scoort het systeem 95 procent driftreductie en MagGrow haalt een maximale score van 97,5 procent driftarm indien er een 95 procent driftreducerende dop op de spuitboom zit. “Hij komt op de maximaal haalbare driftreductie en dat bij een 3 bar spuitdruk. Dat is een drukniveau waarbij je ook nog een goede gewasbedekking krijgt, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

‘Nu al veel interesse in spuitsysteem’

Naar aanleiding van de nominatie wordt het landbouwmechanisatiebedrijf in het Zeeuwse Krabbendijke overspoeld met reacties en Smalheer verwacht dat dit tijdens en na de Potato Europe alleen nog maar zal toenemen: “Alle aardappeltelers van West-Europa komen daar naartoe. In twee dagen tijd kunnen we heel aardappel-spuitend Nederland bereiken. We hebben al diverse mensen gesproken die serieuze interesse hebben, we hebben zelfs al offertes liggen. Men is overtuigd van de nut en noodzaak om aan driftreductie te werken en dat besef zal tijdens de Potato Europe nog meer doordringen”, zo verwacht Smalheer.